Hernesaaren asemakaavaluonnoksesta

Hernesaaren asemakaavaluonnoksessa ehdotetaan paikkaa leijalautailun ja muiden vesiurheilulajien aloittelijoille sopivalle vesiurheilukeskukselle, joka tulisi täyttömaalle Hernesaaren kärkeen. Lauttasaaren leijalautailijat ry:n leijalautailun harrastajille helmikuussa 2018 toteuttaman kyselyn perusteella esille nousi kaksi vaihtoehtoista paikkaa leijalautailun lähtöpaikalle, toinen niistä on jo nykyään harrastajien käytössä (Eiranranta).

Lauttasaaren leijalautailijat ry jätti mielipiteen Hernesaaren asemakaavaluonnoksesta määräaikaan 16.2.2018 mennessä Helsingin kaupungille.

Viite: Hernesaaren asemakaavaluonnos, HEL 2017-013476

Lauttasaaren leijalautailijat on vuonna 2015 perustettu rekisteröity yhdistys, joka edustaa leijalautailua Helsingissä ja on Suomen ainoa pelkästään leijalautailun edistämiseen keskittyvä yhdistys. Leijalautailun harrastajia on Suomessa noin pari tuhatta. Laji on maailmalla yksi nopeimmin kasvavista vesiurheilulajeista. Suomessa kattojärjestönä toimii Suomen Purjelautaliitto ry., joka edustaa myös purjelautailua ja SUP-lautailua. Liitto on Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n lajijärjestö.

Leijalautailu on Helsingissä ympärivuotinen harrastus. Kesäisin suosituimmat harrastuspaikat Helsingissä ovat Lauttasaari, Kallahdenniemi Vuosaaressa ja Eiranranta. Kun meri jäätyy, harrastajat siirtyvät suksille ja lumilaudoille mm. Laajalahdelle.

Asemakaavaluonnoksesta

Hernesaaren asemakaavaluonnoksessa ehdotetaan paikkaa aloittelijoille sopivalle vesiurheilukeskukselle. Urheilukeskus tulisi Hernesaaren kärkeen täyttömaalle. Keskukseen kuuluisi noin 50 metriä leveä leijalautailuun tarkoitettu luiska. Luiskan takana olisi korkeahko museorakennus tai vastaava julkinen rakennus sekä puita, jotka lisäävät tuulen puuskaisutta, joka on leijan hallinnan kannalta hankalaa ja aiheuttaa vaaraa.

Lauttasaaren leijalautailijat ry toteaa, että ehdotetulle paikalle rakennettava luiska ei tulisi soveltumaan kovin hyvin leijalautailun aloittelijoille. Luiska soveltuisi enintään kokeneille harrastajille ja kilpailukäyttöön. Siinäkin käytössä luiskan olisi sijainniltaan haasteellinen (liite 1).

Yhdistyksen leijalautailun harrastajille helmikuussa 2018 toteuttaman kyselyn perusteella esille nousi kaksi vaihtoehtoista paikkaa leijalautailun lähtöpaikalle (liite 2), vaihtoehdot A aallonmurtaja ja B Birgitta eli em. Eiranranta. Näihin kohtiin sopii paremmin idän puoleinen tuuli sekä ne parempia veneilyliikenteen kannalta. Niemen kärjessä on paljon veneliikennettä ja ristiaallokkoa. Pieni ja matala laituri voisi myös olla hyvä olla lähtöpaikalla, jolloin veteen meno olisi helpompi kuin luiskalta.

Helsingissä 16. helmikuuta 2018

Lauttasaaren leijalautailijat ry
larukite.fi, fb.me/larukite, twitter.com/larukite
larukite@larukite.fi

Liite 1. Asemakaavaluonnoksessa ehdotettu paikka vesiurheilukeskuksen leijalautailun lähtöalueelle museorakennuksen eteläpuolella
Liite 2. Lauttasaaren leijalautailijat ry:n leijalautailun harrastajille toteuttamassa kyselyssä esille tulleet vaihtoehdot A aallonmurtaja, B Birgitta (Eiranranta).